czwartek, 19 czerwca 2014

Truskawkowo-śmietankowe, czyli smaki lata

Idealne na upalne dni lata, szybkie, tanie i łatwe nawet dla początkujących smakoszy deserów. Użyłam do tego gotowych biszkoptów, które dostałam z piekarni, wystarczyło je jedynie pokruszyć, ale można też upiec samemu lub kupić gotowe - możliwości co nie miara. Bardzo delikatne, nie za słodkie i lekkie. Rozpływa się w ustach! Polecam!





Składniki:

Krem:
*500 ml śmietanki 36% (najlepiej z Łowicza)
*dwie i pół łyżki cukru pudru
*dwie płaskie łyżeczki żelatyny
*1/4 szklanki gorącej wody

Biszkopt:
*najlepiej kakaowy

Nasączenie:
*1/4 szkl gorącej wody
*łyżeczka cukru
*łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:
*dwie truskawkowe galaretki (lub wiśniowe)
*400 gram truskawek lub dowolna ilość


Przygotowanie:

Do tortownicy kruszymy biszkopt lub sami pieczemy i studzimy. Do gorącej wody wsypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny, nasączamy biszkopt.

Zagotowujemy 800 ml wody (3 i 1/4 szkl), zdejmujemy z gazu i wsypujemy galaretki, dokładnie rozpuszczamy. Pozostawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia, ale tak, aby konsystencja była nadal płynna. W 1/4 szkl gorącej wody rozpuszczamy żelatynę, a gdy ta będzie stygła od razu zabieramy się za krem.

Krem:
Aby śmietana była dobrze ubita, należy ją schłodzić jak najbardziej, najlepiej dzień wcześniej wstawić ją na noc do lodówki. Gdy śmietana zgęstnieje podczas ubijania wsypujemy cukier puder. Pod koniec ubijania wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę (gdy wlejemy zimną mogą zrobić się "kluski").
Gotowy krem nakładamy na biszkopt i wstawiamy na 30 minut do lodówki, aby trochę stężał.

Truskawki myjemy i pozbywamy się szypułek. Przekrawamy i w dowolny sposób układamy na kremie.Wylewamy galaretkę i pozostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia.

Smacznego! :)



1 komentarz:

  1. mniam, pysznie wygląda, aż bym zjadła, chociaż staram się ograniczać słodkości:D

    OdpowiedzUsuń