niedziela, 13 kwietnia 2014

Murzynek z gruszkami

Bardzo pyszne, miękkie, gruszkowe ciasto w sam raz nadające się na niedzielne popołudnie przy herbacie. Bardzo łatwe do wykonania nawet dla początkujących. Piekę je prawie w każdy weekend i jeszcze nigdy mnie nie zawiodło, a co najważniejsze - znika w okamgnieniu, naprawdę :)



Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody 
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki płynnego lub roztopionego miodu
  • 5-6 gruszek
Opcjonalnie:

Polewa czekoladowa:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 łyżki wody

Przygotowanie:

1.Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę.
2.Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę.
3.Żółtka miksujemy z cukrem na biały puszysty puszek i powoli mieszając drewnianą łyżką dodajemy do białek.
4.Wlewamy olej. Przesiewamy przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą.
Dokładnie łączymy, dodajemy kakao, cynamon oraz roztopiony miód.
5.Gdy dokładnie wymieszamy dodajemy pokrojone gruszki i mieszamy wszystko razem
(masa nie jest zbyt lejąca, ale bez problemu można ją wymieszać z gruszkami).

Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarowujemy do rogów. Wkładamy do nagrzanego do 180°C i pieczemy
 przez 45 minut do suchego patyczka.


Polewa:

Do rondelka wkładamy margarynę i roztapiamy ją. Wsypujemy cukier, kakao i wlewamy wodę. Wszystko razem mieszamy do połączenia się, nie zagotowujemy.
Ciasto polewamy po wierzchu po wyjęciu z piekarnika, wtedy lekko wsiąknie w wierzch ciasta co sprawi, że będzie jeszcze bardziej miękkie, a czekolada będzie się rozpływać w ustach!








Smacznego! :)

1 komentarz: