- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżka cynamonu
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki płynnego lub roztopionego miodu
- 5-6 gruszek
Polewa czekoladowa:
- 1/2 kostki margaryny
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szkl cukru
- 3 łyżki wody
Przygotowanie:
1.Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę.
2.Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę.
3.Żółtka miksujemy z cukrem na biały puszysty puszek i powoli mieszając drewnianą łyżką dodajemy do białek.
4.Wlewamy olej. Przesiewamy przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą.
Dokładnie łączymy, dodajemy kakao, cynamon oraz roztopiony miód.
5.Gdy dokładnie wymieszamy dodajemy pokrojone gruszki i mieszamy wszystko razem
(masa nie jest zbyt lejąca, ale bez problemu można ją wymieszać z gruszkami).
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarowujemy do rogów. Wkładamy do nagrzanego do 180°C i pieczemy
przez 45 minut do suchego patyczka.
Polewa:
Do rondelka wkładamy margarynę i roztapiamy ją. Wsypujemy cukier, kakao i wlewamy wodę. Wszystko razem mieszamy do połączenia się, nie zagotowujemy.
Ciasto polewamy po wierzchu po wyjęciu z piekarnika, wtedy lekko wsiąknie w wierzch ciasta co sprawi, że będzie jeszcze bardziej miękkie, a czekolada będzie się rozpływać w ustach!
Wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuń